Zaten bildiğiniz üzere hamilelik sırasındaki yaşam tarzınız ve alışkanlıklarınız sizin sağlığınızın yanı sıra doğmamış bebeğinizin sağlığını da etkileyebilir. Hazır olmanız gereken onca şey arasında ağız sağlığınızı üst sıralara koyamayabilirsiniz. Ancak hamilelikte jinjivit rahatsızlığına yakalanma riskini önüne geçmek ve uzun vadede ağız sağlığınızı korumak için diş ve diş etlerinizin sağlığını korumanız gerekir.
HAMİLELİKTE AĞIZ SAĞLIĞI
Düzenli bir ağız sağlığı bakım rutini uygulamak hamileler için pek çok nedenden ötürü özellikle önemlidir.
Hamilelik vücuttaki hormonları değiştirerek hamilelerin en şiddetli diş eti hastalığı olan periodontal hastalığa yakalanma riskini artırır. İşte bu yüzden hamileler ya da hamile kalmayı düşünen kadınlar olası ağız bakımı sorunlarını şiddetlenmeden önce yakalamaya yönelik düzenli kontroller için diş hekimini ziyaret etmelidir.
Sık Yemek: Hamilelik sırasında kadınlar gün boyunca daha sık yeme ve içme eğiliminde olurlar. Daha sık şeker alımı çürük riskini artırır, bu nedenle sıkı bir diş fırçalama ve diş ipi kullanma rutini uygulamak çok önemlidir.
Hormonal Değişiklikler: Vücuttaki ek hormon progesteron miktarı normal plak miktarlarına karşı güçlü bir reaksiyona neden olduğu için bazı kadınlarda hamilelik sırasında kızarık, şişkin diş etleri görülme ihtimali daha fazladır. Diş etleriniz belirgin bir biçimde hassaslaştıysa dişlerin arasında kolayca ve rahatça kayan yumuşak bir diş ipi veya özel bir interdental temizlik aracı kullanmayı deneyin.
HAMİLELİKTE DİŞLER
Hamileliğinizin ilk üç aylık dönemi (ilk 13 hafta), bebeğinizin önemli organlarının çoğunun gelişmeye başladığı dönemdir. Bazı hamileler diş röntgeni çekilmesini gerektiren acil durumlarla karşılaşabilse de hamilelik sırasında dişlerinize iyi bakmanız diş röntgeni çektirme ihtimalinizi düşürebilir ve bebeğinizi radyasyona maruz bırakmak zorunda kalmayabilirsiniz. Ancak röntgen çektirmeniz gerekiyorsa panik yapmayın. Diş hekiminiz size kurşun kaplı bir önlük giydirerek ve tiroidinizi korumak için boynunuzun etrafına kurşun kaplı bir şerit taktırarak radyasyona maruz kalma oranınızı minimuma indirecektir.
Hamile olan ya da hamile olabileceğini düşünen kadınlar için: Gereksiz yere röntgen çektirmemek ve diş röntgeni çekilmesi şartsa mümkün olduğunda korunmak için diş hekiminizi bu durumdan haberdar edin. Yine de hamilelik sırasında düzenli diş kontrolü ve temizliği güvenlidir. Aslında plak birikimini kontrol altında tutmak ve hafif diş çürüğü ya da jinjivit vakalarını şiddetlenmeden önce belirlemek ve tedavi etmek için düzenli diş kontrollerine gidilmesi önerilir.
HAMİLELİKTE DOĞRU BESLENMEYİ DEVAM ETTİRMEK
Dişleriniz kemikle benzer minerallerden oluşur ve aldığınız kalsiyum bebeğinizin kemik gelişimine yardımcı olur. Doğru miktarda kalsiyum kemiklerinizin güçlü kalmasına yardımcı olur ve bebeğinizde güçlü dişler ve kemiklerin gelişmesine katkıda bulunur.
Elbette doğru beslenme ağız hijyeninin korunması açısından çok önemlidir ve özellikle hamileler sağlıklı gıdalar tükettiklerinden ve bol miktarda kalsiyum, fosfor, protein, A vitamini, D vitamini ve C vitamini aldıklarından emin olmalıdırlar.
Yaygın inanışın aksine, diyetinizde yeterince kalsiyum almazsanız hamilelik sırasında dişlerinizdeki kalsiyumu kaybetmezsiniz. Büyüyen bir bebek kalsiyumu annesinin kemiklerinden alır, dişlerinden değil. Ancak sıkı bir ağız bakımı rutini uygularken bir yandan sağlıklı yemekler yemek için daha iyi bir sebep de olamaz.
HAMİLELİK VE İLAÇLAR
Bazı antibiyotikler ve ağrı kesiciler hamilelik sırasında alınabilir ve hatta gerekli olabilir. Ancak tetrasiklin ve ilgili antibiyotiklerden oluşan bir grup antibiyotik çocuklarda diş minesi hipoplazisine (yetersiz gelişim) ve/veya kalıcı dişlerin renginin değişmesine neden olabilir. Doktorunuz bu ilacı yazarsa ona hamile olduğunuzu söylemeyi unutmayın.
SABAH BULANTISI BELİRTİLERİNE HAZIRLANMAK
Sabah bulantısı genellikle hamilelik sırasında görülen bulantı ve kusmadır. Günün herhangi bir saatinde olabilir. Sabah bulantısından muzdaripseniz kendi acil durum seyahat çantanızı hazırlamanız iyi bir fikir olabilir. Küçük, sağlam bir çantaya şunları yerleştirin:
Üzerinde delik olmayan opak plastik poşetler (Plastik market poşetleri iyi bir seçim olabilir)
Yüzünüzü ve ağzınızı silmek için ıslak mendil, peçete veya havlu
Dişlerinizi ve ağzınızı çalkalamak için küçük bir şişe su
Mide asitlerini fırçalayarak temizlemek için seyahat boy ağız çalkalama suyu, diş macunu ve diş fırçası
Nefes spreyi veya nane şekeri
HAMİLELİĞİN DEĞİŞTİRDİĞİ AĞIZ SAĞLIĞIYLA İLGİLENMEK
Disguzi ve Pityalizm
Hamilelik sırasında disguzi (tat alma organlarında değişim veya ağzınızda kötü bir tat) ya da pityalizm (çok fazla tükürük) belirtileri yaşayabilirsiniz. Ağzınızdaki kötü tatla başa çıkmanıza yardımcı olması için:
Dişlerinizi sık sık fırçalayın ve pH seviyelerinin etkisizleştirilmesine yardımcı olması için sodyum bikarbonat ve su karışımıyla (bir bardak suya 1/4 çay kaşığı sodyum bikarbonat) gargara yapın
İçtiğiniz suya limon ekleyin, limonata için veya narenciyeli şeker emin
Metalik tadın azaltılmasına yardımcı olması için plastik yemek takımı kullanın
Tükürük artışıyla başa çıkmanıza yardımcı olması ve tükürüğün yutulmasını kolaylaştırması için bol miktarda sıvı tüketin. Şeker emmek de rahatlama sağlayabilir.
Jinjivit
Hamilelik sırasında tüm kadınların yüzde 50 ila 70’i hamilelikte jinjivit adı verilen bir rahatsızlık yaşamaktadır. İşte bu yüzden plağı kontrol altında tutmak için günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanma rutininize büyük özen göstermeniz çok önemlidir. Nasıl mı?
Şarj edilebilir elektrikli diş fırçası kullanın. Çoğu elektrikli diş fırçası normal manuel diş fırçalarından daha fazla plak temizler. Bir tane elektrikli diş fırçası satın alarak ağzınızdaki plak miktarını azaltmaya yönelik adımlar atmaya başlayabilir, jinjiviti önleyebilir ve geri çevirebilirsiniz.
Dişlerinizi jinjivit karşıtı diş macunu ile fırçalayın.Diş macununda jinjivitle mücadele eden içerikler olduğundan emin olmak için ambalajı dikkatlice okuyun.
Düzenli olarak diş ipi kullanın.Jinjivit diş etlerinizin şişmesine ve kanamasına sebep olsa bile diş ipi kullanmalısınız. Her gün diş ipi kullanarak sadece dişlerinizi fırçalamaya kıyasla daha fazla plağı ortadan kaldırır ve hamilelikte jinjivit rahatsızlığına yakalanma riskinizi düşürürsünüz.
Ağzınızı jinjivit karşıtı ağız çalkalama suyu ile durulayın.Ağzınızı alkolsüz, jinjivit karşıtı ağız çalkalama suyu ile durulamanız mikropları öldürmenin ve hamilelik sırasında ağız hijyeninizi artırmanın son adımıdır.
HAMİLELİK VE AĞIZ SAĞLIĞIYLA İLGİLİ SORULAR
S: Hamilelik Sırasında Florür Güvenli Midir?
Çoğu doğum öncesi vitamin florür içerse de florürün ve florür takviyesinin hamilelerdeki değeri net olarak bilinmemektedir ve bu konuda bir görüş birliği yoktur. Eğer merak ediyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.