ORAL-B AĞIZ BAKIM SULARI

Ağız yarası nedenleri ve tedavisi

Ağız yarası nedenleri ve tedavisi article banner

AĞIZ YARASI NEDİR?

Aftöz ülser olarak da bilinen ağız yarası, çevresi kırmızı renkli beyaz veya sarımsı bir merkeze sahip küçük, yuvarlak veya oval bir lezyon gibi görünür. Bir yumru gibi çıkıntılı olmak yerine krater gibi girintili olma eğilimindedir.

Uçuk ve ağız yarasını birbirine karıştırmak çok kolaydır. Uçuğun aksine ağız yarası bulaşıcı değildir ve dudağın dış yüzeyi (uçukların görüldüğü alan) yerine ağzın iç dokularında görülür.

AĞIZ YARASI NEDEN OLUR?

Ağız yarasının kesin sebebi halen bilinmemektedir ancak olası faktörler arasında ağızdaki bakterilere karşı alerjik reaksiyon, diş tedavisi veya yanlış takılmış diş araçları yüzünden ağız içinde küçük bir yaralanma, gıda alerjisi ya da çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalıkları sağlık sorunları sayılabilir.

AĞIZ YARASI NEYE BENZER?

Ağız yarası çoğu zaman yanakların ve dudakların içinde ya da diş etinin dibinde görülür. Ağız yarası genellikle kanayan diş etleriyle ilişkilendirilmez, dolayısıyla diş eti kanaması yaşıyorsanız olası bir diş eti hastalığına karşı değerlendirme yapması için diş hekiminizle görüşmelisiniz. Ağız yaralarının büyük çoğunluğu hafif şiddetlidir. Hafif şiddetli ağız yaraları 8,5 mm’den küçüktür ve genellikle birkaç hafta sonra kendiliğinden geçer.

Ancak boyut olarak 10 mm’den büyük şeklinde tanımlanan ciddi aftöz ülserlerin iyileşmesi bir aydan uzun sürebilir ve bu ülserler iyileştiğinde yara izi bırakabilir. Dolayısıyla birkaç haftadan uzun süren bir ağız yaranız varsa doktorunuzu veya diş hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir. Bu büyük ülserler en çok ergenliğin ardından genç yetişkinlerde görülür ve daha küçük yaralara göre nüksetme olasılıkları daha yüksektir. Daha yaşlı yetişkinler, düzinelerce minik lezyonun bir araya toplanarak büyük bir ülser oluşturduğu herpetiform lezyonlara daha yatkındır.

AĞIZ YARASI TEDAVİSİ

Çoğu ağız yarası kendi kendine iyileşse de büyük veya inatçı bir lezyonunuz varsa diş hekiminiz antibiyotikli bir ağız çalkalama suyu, lezyona uygulanacak topikal bir krem ya da ağız yarasının nedeni kötü beslenmeyse bir gıda takviyesi yazabilir.