BRUKSİZM (DİŞ GICIRDATMA) NEDİR?
Çene ağrısı veya baş ağrısıyla uyandığınız ya da ağzınızı açıp kapatırken çenenizin kıtladığını veya tıkırdadığını fark ettiğiniz oluyor mu? Cevabınız evetse, geceleri dişlerinizi gıcırdatıyor olabilirsiniz. Bruksizm olarak da bilinen diş gıcırdatma her zaman ciddi bir diş problemi değildir, ancak şiddetli vakalarda dişlerin hizasının bozulmasına neden olarak dişeti hastalığını tetikleyebilir.
DİŞ GICIRDATMA BELİRTİLERİ
Diş lerinizi gıcırdattığınızı düşünüyorsanız diş minesindeki hasar belirtilerine özellikle dikkat etmesi için diş hekiminize bu durumdan bahsetmeniz çok önemlidir. Çoğu kişi hafif bruksizm rahatsızlığına sahiptir ve belirli bir tedaviye ihtiyaç duymaz, ancak sıkma ve gıcırdatma şiddetliyse diş hekiminiz dişlerinizi korumak ve daha fazla hasarın önüne geçmek için geceleri takacağınız bir dişlik verebilir.
DİŞ GICIRDATMA NEDEN OLUR?
Diş gıcırdatma en çok geceleri meydana gelir. Genellikle stresle ilişkilendirilse de bruksizm uyku bozukluklarından ya da eksik veya kırık dişler veya da hizası bozuk ısırma gibi dişle ilgili mekanik sorunlardan kaynaklanabilir. Bazı vakalarda diş gıcırdatmanın nedeni stres veya bozuk diş hizası değildir. Bruksizm; Huntington hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozuklukların yan etkisi de olabilir. Antidepresanlar dahil olmak üzere bazı psikiyatrik ilaç türleri bruksizmi tetikleyebilir.
DİŞ GICIRDATMA TEDAVİSİ
Bruksizm rahatsızlığınız hizası bozulmuş veya kırık dişler gibi fiziksel sorunlardan kaynaklanıyorsa diş hekiminiz bu sorunların kaplama veya diş telleriyle ya da gıcırdatmanın çözülmesine yardımcı olabilecek diğer bruksizm tedavileriyle nasıl giderilebileceğine dair önerilerde bulunabilir. Bruksizm rahatsızlığınız stresten kaynaklanıyorsa stres etkenlerini belirlemeye ve çeneye özgü fizik tedavi, meditasyon ve egzersiz dahil olmak üzere rahatlamanın yollarını bulmaya çalışmanız önemlidir. Dişlerini gıcırdatan bazı insanlar için kas gevşeticiler sorunun kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.