DIŞTE OYUKLAR VE DIŞ ÇÜRÜKLERI

Diş çürüğü tedavisi

Diş çürüğü tedavisi article banner

Diş çürükleri yalnızca zamanla geçmesini umduğunuz acı verici bir rahatsızlık değildir. Hasar gören diş yapısını ortadan kaldıran, diş çürüğünün verdiği hasarı onaran ve ağrıya son veren özel bir tedavi gerektirir. Burada, diş hekiminizin çürükleri tedavi etmek için önerebileceği farklı işlemleri inceleyeceğiz.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ TÜRLERİ

Her gün diş fırçalama ve diş ipi kullanımından oluşan düzenli bir ağız bakımı rutiniyle plak temizlenmediğinde dişlerinizde çürük oluşma olasılığı artar. Çürükler veya diş eti hastalığı belirtileri dahil olmak üzere dişlerinizde herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmesi için düzenli olarak bir diş hekimini ziyaret edin.

Her çürük aynı değildir ve diş hekiminiz diş aletleriyle dişlerinizi muayene ettikten sonra ne tür bir çürüğünüz olduğunu söyleyebilir. Ayrıca çürüyen bölgeleri teyit etmek için röntgen de kullanabilir.

Üç çürük türü şunlardır:

  • Kök çürüğü. Bu çürük türü, diş etlerinin çekilme olasılığı daha yüksek olan yaşlı yetişkinler arasında en yaygın türdür. Diş köklerinin yüzeyinde oluşur.

  • Pit ve fissür çürüğü. Bu çürük türü, arka dişlerin çiğneme yüzeylerinde meydana gelir. Dişlerin düzgün fırçalanmasıyla önlenebilir, ancak ağız hijyeniniz konusunda tutarlı davranmazsanız bu çürük türü hızla şiddetlenebilir.

  • Pürüzsüz yüzey çürüğü. Bu çürük türü, bakteriler temizlenmediğinde ve plak biriktiğinde dişlerin dışarıdaki düz yüzeyinde oluşur. En hafif türdür ve florürle tedavi edilebilir. Ayrıca düzenli ve doğru diş ipi kullanımının, bu çürük türünü olumlu etkileyebileceğini bilmenizde fayda vardır.

Arka dişlerin çiğneme yüzeylerindeki fissürlerde meydana gelme eğilimi gösteren çürüklere okluzal çürükler adı verilir. Bu çürükler arka dişlerin fırçalarken ulaşmakta zorlandığınız bölgelerinde oluşur; sonuç olarak dişlerdeki oyuklar çürüğe neden olan bakterileri toplayabilir. Dişlerde kalan bu bakteriler diş yüzeyine hasar veren asitler salgılar ve bu süreç çürüklere neden olur.

FARKLI ÇÜRÜK TÜRLERİ İÇİN DİŞ ÇÜRÜĞÜ TEDAVİLERİ

Neyse ki dişlerdeki çürük sorununu gidermeye yönelik çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Sizin için doğru tedavi genellikle çürüğün şiddeti tarafından belirlenir ve yalnızca durumun şiddetini en iyi değerlendirecek kişi olan diş hekiminizin yardımıyla seçilebilir. Aşağıda, en hafiften en şiddetliye kadar tüm çürük türleri için tedavi seçeneklerini ele alacağız.

Orta seviyeli ve şiddetli çürükler için en yaygın tedavi şekli dolgulardır. Dolgu yaptırdığınızda diş hekiminiz etkilenen dişi oyar, oyuğun içindeki çürümüş dokuları çıkarır ve diş yapınızın kuvvetini geri kazandırmak için oyulan alanı uygun bir materyalle doldurarak tedaviyi tamamlar. Dolguların büyük bölümü kompozit reçineyle yapılıyor olsa da farklı türlerdeki materyallerden de yapılabilir. Okluzal çürükler veya arka dişlerdeki çürükler altın ve gümüş gibi daha dayanıklı materyallerle doldurulabilir. İnterproksimal çürükler ya da dişlerinizin arasındaki çürükler için diş hekiminiz estetik kaygılarınızı gidermek ve daha çekici bir görünüm sağlamak üzere görünür dişlerde kompozit reçine kullanmayı tercih edebilir. Çürüğünüzün şiddetine ve konumuna bağlı olarak diş hekiminiz çürüklerinizi tedavi etmek için en iyi seçeneğe karar verecektir.

İleri Düzeyde Biçimde Enfekte Olmuş Dişlerin Kaplamayla Kurtarılması

Diş yapısının büyük bölümünün kaybedildiği daha uç diş çürüğü vakalarında diş hekiminiz kaplamayapmayı tercih edebilir. İleri düzeyde biçimde enfekte olmuş dişler kimi zaman büyük dolgular gerektirir, bu da dişleri çatlamaya ve en sonunda kırılmaya karşı savunmasız hale getirebilir. Bu seviyede bir hasarı tedavi etmek için diş hekiminiz dişten kalanları kurtarmaya, onarmaya ve son olarak alaşım veya porselen kaplama uygulamaya çalışır.

Kök Kanalları––Diş Sinirlerine Hasar Veren Çürükler İçin Çözüm

Dişinizdeki çürüğün verdiği hasar daha önce bahsettiğimiz yöntemlerle tedavi edilemeyecek kadar derine iniyorsa diş hekiminiz kök kanal tedavisi önerebilir. Diş çürüğü dişin koruyucu minesi boyunca ilerlediğinde genellikle dişin merkezindeki dentine yerleşir. Dentine büyük ölçüde nüfuz eden çürük diş kökündeki sinirlere hasar verebilir ve sorunun ortadan kaldırılması için kök kanal tedavisi gerekir. Kök kanal prosedüründe diş hekiminiz hasar gören siniri ve çevresindeki kan damarı dokusunu ya da pulpayı çıkarır ve bölgeyi endodontik dolgu materyaliyle doldurur. Kök kanal prosedürü sırasında dişin büyük bölümü alınırsa diş hekiminiz prosedür tamamlandıktan sonra etkilenen dişin üzerine kaplama yerleştirmeye karar verebilir.

Son Çare Olarak Diş Çekimi

Bir başka çürük tedavisi olan diş çekimi, yukarıda belirtilen tedaviler sorunu çözmek için yetersiz kaldığında genellikle son çare olarak kullanılır. Bu seçenek yalnızca diş dokularındaki tahribat enfeksiyonun çene kemiğine yayılma ihtimalini artırıyorsa göz önünde bulundurulur. Kolayca erişilebilen çürük dişler için diş hekiminiz kesi veya genel anestezi gerektirmeyen basit bir çekim işlemi yapacaktır. Diş çekiminden sonra ağzınızda dişsiz bir alan veya dişlerin arasında boşluk kalacaktır, bu durum dişin olduğu yere kısmi bir protez, köprü veya implant yerleştirilerek düzeltilebilir.

DİŞ ÇÜRÜKLERİNDEN KURTULABİLİR MİYİM?

Çürüklerle mücadelede düzgün bir günlük ağız bakımı rutini yapılabilecek en iyi şeydir. Düzenli fırçalama ve florür kullanımıyla çürüğün geri çevrilebileceğini belirtmekte fayda görüyoruz. Diş minesi, tükürükteki mineralleri ve diş macunundan veya diğer kaynaklardan aldığı florürü kullanarak kendi kendini onarabilir. Çürük önleyici florürlü diş macunu ve elektrikli diş fırçası, rutininizden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamanız için güçlü araçlardır.

  1. Sizin için doğru diş fırçasını bulun: Oral-B® Elektrikli Diş Fırçaları gençlerden yetişkinlere kadar herkes için mükemmel seçenekler sunar. Pek çok diş hekimi Oral-B elektrikli diş fırçalarını tavsiye eder çünkü bu fırçalar dişlerdeki plağı daha iyi parçalamak ve temizlemek için salınım, dönüş ve titreşim teknolojisine sahiptir. Elektrikli diş fırçasıyla birlikte Oral-B CrossAction fırça başlığı gibi gelişmiş bir fırça başlığı kullanılarak daha iyi fırçalama sağlanabilir. Bu başlık, normal manuel bir diş fırçasına göre diş eti çizgisi boyunca %100’e kadar daha fazla plağı temizler.

  2. Dişlerinizi günde iki kez iki dakika boyunca fırçalayın: Ağzınızın her bir dörtte birlik alanına en az 30 saniye ayırın. Dişlerinizi her gün yaklaşık 2 dakika fırçalayın ve her bir dişin tüm yüzeyini temizlemeye özen gösterin.

  3. Florürlü bir diş macunu ve ağız çalkalama suyu kullanın: Florürün diş sağlığını iyileştirdiği kanıtlanmıştır. En önemlisi de diş hekimleri dişlerinizin sert dokularını güçlendirerek çürükleri büyük ölçüde azalttığı kanıtlanmış olan florürlü diş macunu kullanmanızı önerir. Dişlerinizde çürük oluşma riski yüksekse diş hekiminiz ağız sağlığı bakım rutininizin bir parçası olarak her gün florürlü ağız çalkalama suyu ve diş ipi kullanmanızı önerebilir. Diş hekiminizi bir sonraki ziyaretinizde çürüklere karşı ekstra koruma sağlamak için profesyonel florür tedavisine ihtiyaç duyup duymadığınızı konuşabilirsiniz.

  4. Diş ipi kullanmayı unutmayın: Diş ipi, diş fırçasının kaçırabileceği yemek kalıntılarını ve plakları temizler.

  5. Yılda iki kez kontrol için diş hekiminizi ziyaret edin: Profesyonel temizlik ve parlatma yaptırmak yalnızca gülümsemenizi parlak tutmakla kalmaz, inatçı plak ve tartarın temizlenmesi için de bir fırsat sunar. Gözle yapılan kapsamlı bir muayene küçük sorunları daha büyük sorunlara dönüşmeden önce ortaya çıkarırken röntgen çıplak gözle tespit edilemeyen potansiyel sorunları gösterecektir. Bu arada Diş hekiminizin aynı zamanda sizin için en iyi ağız bakımı ürünleri konusunda tavsiye verebilecek muhteşem bir kaynak olduğunu da unutmayın.