HERKESTE YİRMİLİK DİŞ VAR MI?
Yirmi yaş dişi olarak da bilinen yirmilik dişler ağzın arka kısmında son sıradadır ve genellikle son gelişen dişlerdir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı herkeste yirmilik diş yoktur. Günümüzde bazı insanların çeneleri daha küçüktür ve çoğumuzun ağzında bu geç çıkan dişler için yer yoktur.
YİRMİLİK DİŞ AĞRISI
Ağzın her bir kısmında arkada birer tane olmak üzere çoğumuzun dört yirmilik dişi vardır. Çoğu kişide yirmilik dişler 17 ile 25 yaş arasında çeneden çıkmakta ve herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Diğerlerinde ise yirmilik dişler çene kemiğine sıkışabilir veya gömülebilir ya da sadece çıkamayabilir. Bu durum diğer dişlerin çarpıklaşmasına veya yer değiştirmesine neden olabilir ya da lokalize diş çürümesine, enfeksiyona veya diş eti hastalığına yol açabilir. Gömülü yirmilik dişler çene kemiğine olağan dışı pozisyonlarda, kimi zaman yatay olarak yerleşir ve bu durum normal bir şekilde çıkmalarını engeller. Yine de gömülü yirmilik dişler çoğu zaman herhangi bir belirti göstermez veya ağrıya neden olmaz ve ömür boyu çenenin içinde kalır.
YİRMİLİK DİŞ BELİRTİLERİ
Bazı vakalarda gömülü yirmilik diş sorunlara neden olur. Dişin gömülü olduğu bölgenin çevresinde kızarıklık veya şişkinlik görebilir, çene ağrısı ve baş ağrısı çekebilir, gömülü dişin olduğu bölgeyi kullanarak bir şeyler ısırdığınızda garip bir tat alabilirsiniz.
Yirmilik dişler insanlığın ilk günlerinden, daha ilkel bir diyet uyguladığımız ve daha fazla dişe ihtiyaç duyduğumuz günlerden kalma bir mirastır. Yirmilik dişler çıkmaya çalışırken diğer dişleri itebilir ve ortodontik çalışma gerektirebilir. Ayrıca, kısmen çıkmış yirmilik dişler bakteriler için üreme zemini sağlayabilir ve bakteri birikimi ciddi diş eti hastalığına neden olabilir.
YİRMİLİK DİŞ ÇEKİMİ
Gömülü yirmilik dişler herhangi bir belirti göstermese bile bazı diş hekimleri gelecekte oluşabilecek sorunların önüne geçmek adına onların cerrahi olarak alınmasını önerir. Neyse ki yirmilik diş çekimi lokal anestezi altında yapılan yaygın bir ayakta tedavi prosedürüdür. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi ilk birkaç gün biraz kanama, şişkinlik ve morarma olabilir, aktivitelerinizi sınırlamanız gerekebilir. Ancak çoğu kişi hızla ve kolayca iyileşir.