GEÇİCİ KISMİ PROTEZ DİŞ NEDİR?
Çürük veya diş eti hastalığı nedeniyle dişlerinizi çektirdiyseniz ve kalıcı protez diş taktıracaksanız diş hekiminiz geçici veya “acil” protez diş takmayı önerebilir. Bunlar, dişinizi çektirdikten hemen sonraki ilk iki ila üç ay boyunca kullanabileceğiniz protez dişlerdir. Bu protez, bölge iyileşirken hasta dişsiz kalmayacağından ve geride kalan hassas dişler yemek çiğnerken daha az basınca maruz kalacağından için hassas dişlere ve diş etlerine sahip kişiler için özellikle faydalıdır.
Geçici diş protezinin hazırlanması için dişinizi çektirmeden önce diş hekiminizin muayenehanesini dört veya beş kez ziyaret etmeniz gerekebilir. Geçici protez dişler aslen kalıcı protez dişlerle aynı teknik kullanılarak üretilir ancak ameliyattan önce üretildikleri için dişiniz çekildikten sonra ağzınızın nasıl görüneceğini tam olarak bilemezsiniz. Bunların aksine geleneksel protez dişlerin kalıpları diş çekiminin ardından diş eti dokuları iyileştikten sonra yapılır ve bu süreç altı ila sekiz hafta sürer. Bu süre boyunca diş eti dokuları çekilecek, dolayısıyla geçici protez dişlerin ağızla uyumu da değişecektir.
GEÇİCİ PROTEZ DİŞ MALİYETİ
Acil protez dişlerin ek bir maliyeti vardır ancak protez dişlerin maliyetinin ne olduğunu ve bunları nasıl ödeyeceğinizi belirlemeye çalışırken pek çok seçeneğiniz olduğunu unutmayın.
Çoğu diş hekimi başlıca kredi kartlarını kabul ederken bazıları da hastalarının diş çekimi ve diş protezi gibi büyük prosedürlerin maliyetini düşük aylık ödemelerle zaman içinde karşılamasına olanak veren ödeme planları sunar. Ödeme seçenekleri hakkında diş hekiminizle görüşebilirsiniz. Ayrıca protez diş yaptırmak istediğinizi önceden biliyorsanız protez diş maliyetini karşılamanıza yardımcı olması için esnek harcama hesabınızda veya sağlık tasarrufları hesabınızda para biriktirebilirsiniz.
Acil protez dişlerin maliyeti geleneksel protez dişlerden daha yüksektir çünkü onların hazırlanması için daha fazla zaman harcanır.
Bu protez dişlerin maliyetini hak ettiğini gösteren pek çok avantajı vardır. Acil protez dişlerin başlıca avantajı, dişinizi çektirdikten sonra dişsiz bir şekilde insan içine çıkmak zorunda kalmamanızdır. Acil protez diş, dişinizi çektirdikten hemen sonra takılır. Böylece kanamayı kontrol etmek ve diş eti dokusunu korumak için bir bandaj görevi görür. Ayrıca acil protez diş taktırdıysanız konuşmanızı protez dişe göre hemen ayarlamaya başlayabilirsiniz.
Yine de herkes acil protez diş için ideal bir aday olmayabilir. Maliyet engelleyici bir faktör olabilir ya da genel sağlık durumunuza ve ağız sağlığınıza bağlı olarak diş hekiminiz acil diş protezini tavsiye etmeyebilir.
KALICI PROTEZ DİŞ NEDİR?
Diş hekimleri dişlerinizi çekmek yerine eğer mümkünse doğal dişlerinizi korumak için çalışacaktır ancak kimi zaman dişlerin görünümünü korumanın ve yeme-içmeyi kolaylaştırmanın tek yolu kalıcı protez dişlerdir.
KALICI PROTEZ DİŞ PROSEDÜRÜ
Kalıcı, eksiksiz protez dişler yaptırmak üç ila altı hafta sürer. Protez diş yapım sürecinde diş hekiminizin muayenehanesini birkaç kez ziyaret etmeniz gerekir ve şu adımlar izlenir:
Görüntüler: Diş hekiminiz çenenizin pek çok görüntüsünü alır ve ağzınızdaki alanı ölçer.
Modeller: Diş hekiminiz deneyebilmeniz için parafin veya plastikten diş protezinizin kalıbını yapar ve kalıcı diş protezleri yapılmadan önce renk, biçim ve uyumda ayarlamalar yapabilir.
Döküm: Nihai diş protezleri dökülür ve gerektiği şekilde ayarlanır.
Kalıcı diş protezlerinizi ilk aldığınızda diş hekiminiz onları uyurken dahil olmak üzere 24 saat boyunca takmanızı önerebilir. Bu, ayar yapılması gereken herhangi bir nokta olup olmadığını belirlemenin en kolay ve en hızlı yoludur. En başından itibaren protez dişlerin tam uyum sağlaması çok önemlidir çünkü tam uyum sağlamayan protezler diş etlerini tahriş edebilir.
Protez dişlerinize alıştıktan sonra dil ve tükürük tarafından diş eti dokularının normal bir biçimde uyarılmasına, dolayısıyla diş eti dokunuzun sağlıklı kalmasına olanak vermek için geceleri çıkarabilirsiniz.
GEÇİCİ PROTEZ DİŞ VE KALICI PROTEZ DİŞ - AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Geçici protez dişin en büyük dezavantajlarından biri, önceden hazırlandığı ve zarar görmüş ya da çürümüş diş çekildikten hemen sonra takıldığı için tam olarak uyum göstermemesidir. Dolayısıyla daha iyi bir uyum sağlaması için daha sık ayarlanması gerekebilir. Bu yüzden, kalıcı diş protezi hazır olana dek yalnızca geçici bir çözüm olarak değerlendirilmelidir.
Hem geçici hem de kalıcı protez dişlere alışmanın biraz zaman aldığını fark edebilirsiniz. Protez dişleriniz başlangıçta gevşek gibi hissettiriyorsa endişelenmeyin; yanak ve dil kaslarınızın onlara alışması gerekir. Ağzınızda normalden daha fazla tükürük olduğunu ya da küçük bir ağrı veya tahriş olduğunu fark ederseniz de endişelenmeyin. Bu sorunlar genellikle kendi kendiliğinden geçer. Ancak düzelmeyen belirgin bir rahatsızlık yaşarsanız protez dişlerinizin ayarlanması için diş hekiminizle görüşün.
Daha iyi bir uyum sağlamaları geçici protez dişlerinizi ayarlatabilir, böylece onları kalıcı protez dişler olarak kullanabilirsiniz. Ya da kalıcı protez dişleriniz kaybolduğunda veya zarar gördüğünde dişsiz kalmamak için yedek set olarak da saklayabilirsiniz. Protez dişlerinizin onarılması veya yeniden hizalanması gerekirse laboratuvara gönderilmeleri ve muhtemelen bir gün orada kalmaları gerekecektir.
PROTEZ DİŞ NE ZAMAN GEREKİR?
Herkes eksiksiz bir kalıcı protez diş setine ihtiyaç duymaz. Diş köprüsü, bir veya daha fazla eksik dişin neden olduğu boşluğu doldurur. Çıkarılabilir kısmi protez dişler eksik dişlerin yerini alabilecek bir başka seçenektir. Çıkarılabilir kısmi protez dişleri göz önünde bulundurmanız için pek çok sebep vardır. Kısmi protez dişler sadece görünümünüzü iyileştirmekle kalmaz, geri kalan dişlerinizi yerinde tutarak ağız sağlığınızı da iyileştirebilir. Diş köprüsünü tercih ederseniz diş hekiminiz köprü yapılacak boşluğun her iki tarafındaki dişlere size özel kaplamalar takacaktır. Kaplamalara pontik adı verilen sahte bir diş (veya dişler) takılır ve eksik dişinizin (veya dişlerinizin) yerini alır.
Ağız sağlığı bakım ihtiyaçlarınıza bağlı olarak çıkarılabilir kısmi protez dişleri tercih edebilirsiniz ancak köprüler yerlerine kalıcı olarak yerleştirilir. Çeşitli diş restorasyonu vakalarına uygun üç ana köprü türü vardır:
Geleneksel: Bu tür, eksik dişlere sınırı olan dişlerin üzerine kaplama yerleştirilmesi için kullanılır.
Kantilever: Bu tür, eksik dişin veya dişlerin yalnızca bir tarafında diş varsa kullanılır.
Maryland: Bu köprü türü, metal iskelet içinde porselen bir diş (veya dişler) ve mevcut dişlere tutunması için kanatlardan oluşur.
Diş köprüsünden maksimum faydayı sağlamak için çevredeki destekleyici dişlerin sağlıklı tutulması çok önemlidir, dolayısıyla günde iki kez diş fırçalama ve her gün diş ipi kullanımından oluşan düzenli bir ağız bakımı rutini uyguladığınızdan emin olun. Ağız hijyeninizi düzgün bir biçimde korur ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederseniz kısmi protez dişleri 5 ila 15 yıl boyunca kullanabilirsiniz.