PROTEZ DİŞ BAKIMI İÇİN ÜÇ İPUCU
Eğer düzgün bakarsanız protez dişleriniz daha uzun süre dayanır ve ağzınıza daha iyi uyum sağlar. Protez dişlerinizi hep en iyi durumda tutmak için şu noktaları unutmayın:
Protez dişlerinizi her gün temizleyin: Protez dişlerinizi her gün dişlerinizi fırçaladığınız şekilde fırçalayın ancak bir şeye dikkat edin: Diş macunu kullanmayın. Ticari tipteki diş macunlarının çoğu protez dişlere zarar verebilir. Bunun yerine protez dişleri temizlemek için özel olarak tasarlanmış yumuşak kıllı bir protez diş fırçası ve protez dişlerin tüm yüzeylerini fırçalamak için su kullanın, ancak bağlantı noktalarını eğmemeye dikkat edin. Her yemekten sonra protez dişlerinizi suyla durulayın. Protez dişlerinizi içine daldırabileceğiniz özel protez diş temizleyicileri satın alabilirsiniz ancak temizleyicinin içine daldırmak fırçalamanın yerini tutamaz, plağı temizlemek için onları fırçalamanız gerekir.
Protez dişlerinize düzgün bakın: Protez dişlerinizle ilgilenirken lavaboyu suyla doldurun veya zemine katlanmış bir havlu koyun. Böylece lavaboya düşmeleri halinde kırılmazlar. Protez dişlerinizi takmadığınız zamanlarda kurumalarını önlemek için soğuk suyun veya protez diş temizleme solüsyonunun içinde bırakın. Protez dişlerinizde metal ek noktaları varsa temizlik solüsyonları konusunda dikkatli olun, solüsyonlar metalin kararmasına neden olabilir. Protez dişleri asla sıcak suyun içinde bırakmayın çünkü eğrilebilirler.
Protez dişlerinizi (tam veya kısmi) her gece çıkarın: Böylece altlarındaki diş eti dokusu dinlenme fırsatı bulabilir.
PROTEZ DİŞLER NASIL TEMİZLENİR?
Doğal dişlerde olduğu gibi protez dişlerin üzerinde de plak oluşabilir. Her gün temizlenmezlerse protez dişleriniz beyazlığını ve parlaklığını kaybedebilir. Ayrıca protez dişlerinizin kokmaması için her gün protez diş fırçasıyla temizlenmesi ve temizlik solüsyonunun içinde bırakılması önemlidir.
Düşürmeniz halinde zarar görmemeleri için protez dişlerinizi suyla doldurulmuş bir lavabonun üzerinde temizleyin.
Yiyecek kalıntılarını temizlemek için protez dişleri ılık suyla iyice yıkayın.
Bir protez diş temizleyicisi kullanın. (Geleneksel diş macunu, çamaşır suyu, sirke ve sabun protez diş temizliği için tasarlanmamıştır ve bazı durumlarda zarar verebilir. Çizilen protez dişler kötü görünen plak bakterilerine ev sahipliği yapacak ve ağız kokusuna neden olacaktır. Çamaşır suyu gibi sert ürünler protez dişlerinizin pembe kısımlarını beyazlatabilir.)
Protez dişlerinizin tüm yüzeylerini nazikçe temizlemek için protez diş fırçasını (yumuşak kıllı diş fırçası değil) ıslatın. Çok sert fırçalamak plastik veya metal kısımlara zarar verebilir. Temiz, ılık suyla durulayın ve fırçalayın.
Protez dişlerinizi geri takmadan önce diş etlerinizi, dilinizi ve doğal dişlerinizi florürlü diş macunuyla fırçalayın. Bu işlem dişlerinizdeki plağın temizlenmesine yardımcı olacak, ağzınızın içinde sirkülasyonu tetikleyecek ve ağız sağlığınızı korumanıza yardım edecektir.
Ağzınızda ferah bir his için dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız çalkalama suyu kullanın.
PROTEZ DİŞLER NASIL ÇIKARILIR?
Ilık su veya ağız çalkalama suyuyla ağzınızı çalkalayın.
Düşürmeniz halinde protez dişlerin kırılmaması için lavaboyu ılık suyla doldurun.
Başparmağınızı ön dişlerinizin arka tarafına yerleştirip yukarı ve dış yönde burnunuza doğru bastırarak üstteki protez dişlerinizi çıkarın.
İleri geri hareket ettirerek ve yavaş yavaş çekerek alttaki protez dişlerinizi çıkarın.
Protez dişlerinize iyi bakarsanız onları değiştirmeye gerek olmadan beş ila yedi yıl kullanabilirsiniz. Protez dişlerinizin durumunu ve uyumunu kontrol ettirmek, tahriş ya da diş eti hastalığı belirtilerine karşı muayene yaptırmak ve gerekiyorsa hemen tedavi olmak için her altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeniz çok önemlidir.
PROTEZ DİŞLER TEKRAR TAKILABİLİR Mİ?
American College of Prosthodontists (ACP - Amerikan Prostodontistler Kurulu) tarafından önerildiği üzere diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Ağız sağlığınızla ilgili sorularınıza cevaplar ve tavsiyeler almak için ona güvenin. Onlara en iyi şekilde baksanız bile ağzınızdaki doğal değişiklikler yıllar içinde protez dişlerinizin yeniden yapılmasını gerektirebilir. Protez dişlerinizin oturduğu kemik çıkıntısı zaman içinde küçülür. Protez dişler her birkaç yılda bir yeniden kaplama veya yeniden oturtma yoluyla yenilenmelidir ve her beş ila on yılda bir yeni protez dişler yaptırılmalıdır. Protez dişlerinizin işlevinde veya verdiği histe meydana gelen değişiklikleri diş hekiminize veya prostodontistinize bildirin. Ağız bakımı uzmanınız ayar yapılmasına mı yoksa yeniden kaplamaya mı ya da yeni protez dişlere mi ihtiyacınız olduğunu söyleyecektir.